Kıyılarda etkili olan dış kuvvet nedir?
Kıyılar iç ve dış kuvvetlerin etkileşimi ile oluşur. İç kuvvetlerin etkisi altında kıyıda oluşan dağlar, dağların uzanış şekli, ovalar ve oradaki kayaların yapısı kıyının orijinal şeklini oluşturur. Akarsular, buzullar, rüzgar ve deniz suyu hareketi kıyının oluşumunu etkileyen dış kuvvetlerdir.
Kıyı kordonu hangi dış kuvvet?
Kıyı şeridi: Dalga ve akıntılarla kıyıya paralel olarak taşınan malzemelerin birikmesiyle oluşan birikimlerdir.
Traverten hangi dış kuvvetin etkisiyle oluşur?
Traverten: Yeraltı sularının yüzeye çıkması ve içinde çözünmüş maddeleri toplamasıyla oluşurlar. Sarkıt: Mağara tavanlarından çıkan kireçli suyun buharlaşması sonucu suda kireç birikmesiyle oluşurlar.
Kıyı oku birikim mi?
Dalgalar ve rüzgarlar bu olayın yarattığı yüzeyi aşındırır. Bir ucu buruna bağlı, diğer ucu serbest olan son birikim oluşumlarına kıyı okları denir.
Peri bacası hangi dış kuvvet?
Peri bacalarının oluşumu çeşitli hava olaylarının sonucudur. Yağmur, kar, sel ve rüzgardan kaynaklanırlar. Yağmurun çok asidik olduğu yerlerde, kayadaki karbonik asit yağmur suyuyla karışır ve kireç erozyonu meydana gelir.
Obruk hangi dış kuvvet?
Karbonik asit, yeraltı suyunun karbondioksitle birleşmesiyle oluşur. Zamanla bu karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprağı eriterek yeraltı mağaraları oluşturur ve bir süre sonra mağaranın üstündeki zemin çöker. Bu çökmeyle oluşan derin çukurlara obruk adı verilir.
Kıyıya vuran deniz dalgaları hangi hareketi yapar?
Dalgalar kıyıda nadiren dik açıyla kırıldığı için suyun plaja (eğim) doğru yukarı doğru hareketi eğik bir açıyla gerçekleşir. Ancak suyun geri akışı (geri yıkama) plaja dik açıyla gerçekleşir ve plaj malzemesinin yanal olarak net bir hareketine neden olur. Bu harekete plaj sürüklenmesi denir (Şekil 3).
Kıyı olayı nedir?
Kıyı aynı zamanda karaya atılan tüm çöplerin sonunda denize ulaştığı ve denizdeki çöplerin iklimsel olaylar nedeniyle karaya vurduğu alandır. Bu nedenle dünyada en fazla çöp sorunu yaşanan bölgeler de kıyılarda yer almaktadır.
Kıyı kordon ne demek?
Kıyı kordonu (kıyı oku): Bunlar, dalgaların ve akıntıların kıyıdan taşıdıkları malzemeleri küçük koylarda biriktirmesiyle oluşan, bir ucu karaya bağlı ve denize doğru ok şeklinde uzanan birikimlerdir. Kıyı kordonu bir koyun önünü kaplayacak şekilde geliştiğinde, kıyı kordonunun arkasında bir lagün oluşur.
Traverten oluşumunda ne etkili?
35 kaynaktan.
Barkan hangi dış kuvvet?
Barkan, çöl iklimlerinde ve bu iklime benzer bölgelerde dış kuvvetlerin rüzgarlarının birikmesiyle oluşan hilal biçimindeki kumul yığınıdır.
Mantarkaya hangi dış kuvvet?
Mantarkaya, sert bir kayanın alt kısımlarının rüzgar erozyonu ile aşınıp şekillenmesiyle oluşan ve üst kısımda oval, mantar benzeri bir şekil alan bir arazi şeklidir. Rüzgarın aşındırma kuvvetinin yere yakın yerlerde daha fazla olması ve kayanın özellikleri bu şeklin oluşumunda büyük önem taşır.
Kıyı oku nerede görülür Türkiye?
Kıyı dili, kıyı kordonu (kum dili): Engebeli kıyılarda moloz göçü ve kıyı akıntıları tarafından taşınan malzeme, zamanla koyların ve körfezlerin kıyılarında ve yüzeylerde birikir. Bu, bunların koylardan ok şeklinde uzanmasına neden olur. Birikme yoluyla oluşur. Örnek: Muğla Ölüdeniz.
Kıyı oku ile karaya bağlanan adalara ne denir?
Atalay ise tomboloyu, bir veya birden fazla adayı kıyıya (karaya), adaları da birbirine bağlayan kumul topluluğu veya kıyı oku olarak tanımlamış ve Marmara Denizi’ndeki Kapıdağ Yarımadası’nın kıyı okuyla karaya bağlanmasını tombolo oluşumuna örnek vermiştir (Atalay, 2004: 437).
Delta aşındırma mı biriktirme mi?
Akarsuların taşıdığı alüvyon birikintilerinin ve killi kum çakıllarının deniz veya göl yakınlarında birikmesiyle oluşan ovalara delta ovaları denir. Bu ovalar bir delta harfine, neredeyse bir üçgene benzer. Ancak bu kesinlikle kural değildir, çökük veya çıkıntılı olabilirler.
En etkili dış kuvvet nedir?
Ülkemizde dış etkenler sonucu oluşan yeryüzü şekilleri vadiler, platolar, deltalar, menderesler, akarsu adaları ve şelalelerin oluşturduğu akarsulardır. Kıyı oku, kıyı barajı, lagün, tombolo.
Birikinti konisi hangi dış kuvvet?
1. Birikim konileri ve yelpazeleri: Dağ yamaçlarından ovaya doğru akan akarsular, eğimin azaldığı yerlerde taşıdıkları malzemeleri yarım koni şeklinde biriktirirler. Bunlara moloz konileri denir.
Epirojenez dış kuvvet midir?
İç kuvvetler, Dünya’nın iç kısmından kaynaklanan kuvvetlerdir. Dünya’nın mantosundaki konveksiyon akımları tarafından oluşturulurlar. İç kuvvetler dört gruba ayrılır: orogenez, erogenez, depremler ve volkanizma.
Vadi hangi dış kuvvet?
Akarsuyun aktığı yatağa vadi denir. Akarsuyun aşındırma gücüne, akarsu yatağını oluşturan malzemenin özelliklerine ve akarsu yatağının derinliğine, arka ve yan aşınmasına bağlı olarak nehir erozyonu farklı tipte vadiler oluşturur.