Her vakit namaz için abdest almak gerekir mi?
İmam Şafii’ye göre, özürlü bir kimse, bir namaz vakti içinde kıldığı her farz namaz için ayrı ayrı abdest almalıdır. Çünkü abdesti, namaz bitince sona erer. Bu abdestle istediği kadar efdal namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/282).
Namazdan önce abdest almak şart mı?
319 – Namaz vakti girmeden önce veya namaz vakti girdikten sonra Allah’a yaklaşmak için abdest alırsa, abdesti sahihtir. Vacip veya müstehap niyet etmesine gerek yoktur.
Abdest almadan namaz kılmak kabul olur mu?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
1 abdestle 5 vakit namaz kılınır mı?
Bu nedenle abdest, günlük hayatın her alanında uygulanan ve ibadetin kalitesini artıran İslam’da önemli bir adımdır. Ancak, tüm günlük ibadetleri sabah abdestiyle yapabilirsiniz.
Banyoda alınan normal abdest ile namaz kılınır mı?
Dinimiz arınmayı emretse bile, bu genel bir arınmadır ve meşrudur. Bu nedenle arınma veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerini tutmaz. Allah en iyisini bilir.
Gaz tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Abdestimiz olsa bile her namaz için ayrı abdest almak farz mıdır?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdest yenilemenin sünnet olmadığını belirtti. İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu, “Her namaz vakti için abdest yenilemek sünnet midir?” sorusuna şu cevabı verdi.
Lavaboya gittikten sonra namaz kılınır mı?
Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Namazdan önce abdest almaya ne denir?
Abdestin doğru şekli şöyledir: Abdest almaya Besmele ile başlanır ve eller bileklere kadar üçer defa yıkanır. Her iki elin parmak aralarının iyice yıkanmasına dikkat edilir.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
31 çektikten sonra namaz kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Tuvalet varken namaz kabul olur mu?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Cünüp iken namaz kilinabilir mi?
Cünüplük zamanında uyumak, yemek ve içmek zararlı mıdır? Cünüp olan bir kimse namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Su olduğu halde teyemmüm olur mu?
Ayetler, su bulunmadığında teyemmümün yapılabileceği konusunda açık bir hüküm içermektedir (Nisa, 4/43; Maide, 5/6). Teyemmümle ilgili hadisler de, suyun bulunmadığı durumlarda teyemmümün yapılabileceği yolundaki Kur’an hükmünü teyit etmektedir.
Şüpheli abdest ile namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Namaz kılmak için abdest şart mı?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimsesi olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Sürekli idrar kaçıranlar namaz kılabilir mi?
İdrar tutamama veya başka hastalıklar sebebiyle mesane kullanmak zorunda kalanlar engelli sayılırlar (bk. Kâsânî, Bedâî’, 1/28, 29; Merğinânî, el-Hidaye, 1/34). Hanefi mezhebine göre bu gibi kimseler her vakit abdest alarak namazlarını kılarlar.
Her vakit için teyemmüm gerekir mi?
Mâlikî ve Şafiî’ye göre her farz namaz için ayrı bir teyemmüm gerekir, dolayısıyla kaza namazı günlük namazla birlikte kılınamaz; ancak farz namazla birlikte birden fazla nafile namaz kılınabilir. Mâlikîlere göre farz ve nafile namazları kılarken önce farzı kılmak gerekir; Şafiîlere göre ise böyle bir sınırlama yoktur.
Namaz vakti girmeden abdest alınır mı?
Abdest almak mümkün olmakla birlikte, vaktinde kılınamayan cuma namazları ve teyemmümle normal namazlar gibi kaza namazlarını, vakit yetişmez korkusuyla kaza etmek caiz değildir.