Açıklık İlkesi Nedir? Örnek
Açıklık İlkesi; insanların, kurumların ve kuruluşların söz konusu olan kararlar, eylemler ve stratejiler hakkında her zaman dürüst ve doğru bilgiye sahip olmasını güvence altına alan bir prensiptir. Açıklık ilkesi, aynı zamanda kişilerin ve kuruluşların kararlarının ve eylemlerinin özgürce kontrol edilebilmesine, dürüst ve doğru bilgiyi bulma ve topluma karşı sorumlu davranmaya olanak sağlar.
Açıklık prensibinin örnekleri arasında; devletin ve kamu kurumlarının topluma açık olmaları, kamu kurumlarının kamuya açık kaynakları kullanmaları, yerel yönetimlerin belirli kararlarını açıklayarak kamuoyuna açıklamaları, kamu kurumlarının kamuya açık kaynakların kullanımının gözlenmesi, şirketlerin karşılığını ödeyen kişilerin şirket kararlarının öncelikli olarak anlaşılması gibi durumlar sayılabilir.
Açıklık prensibi, kamu kurumlarının veya özel kuruluşların kamuya açık kaynakların kullanımının gözlenmesini ve çoğu zaman kamuya açık kaynakların kullanımının kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca, şirketlerin karar verme süreçlerinin, karar verme kriterlerinin ve şirketin karar verme süreçleri hakkında topluma açıklık sağlamasını da sağlar.
Son olarak, açıklık prensibi insanların veya kurumların düşüncelerini özgürce yaymalarına ve bilgiyi kontrol etme hakkının korunmasına olanak sağlar. Bununla birlikte, bu prensip insanların kararlarının ve eylemlerinin dürüst ve doğru bilgiye dayanarak alınmasını güvence altına almaktadır.