Behcet hastalığı nedir, nasıl anlaşılır?
Behçet hastalığı eklem iltihabı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olur. Vasküler iltihap da semptomlar arasındadır ve kan pıhtıları ve tıkanıklıklar gibi durumlara neden olur. Beyindeki iltihabın semptomları arasında ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve hareketleri koordine etmede zorluk bulunur.
Wilson hastalığı nedir tıpta?
Wilson hastalığı (WD), bakır metabolizmasındaki bir bozukluktan kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Bakırın birçok organda, özellikle karaciğer ve beyinde birikmesiyle oluşan organ hasarı, çeşitli şikayetlere ve semptomlara neden olur. WD tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Hanahaki hastalığı nedir?
Huntington hastalığı, DNA yapısındaki bozukluklar nedeniyle beyindeki sinir hücrelerinin ciddi şekilde hasar görmesiyle oluşan; hastada hareket bozuklukları, davranış değişiklikleri ve psikolojik sorunlara yol açan kalıtsal ve nadir görülen bir hastalıktır.
Lyme hastalığı nedir tıpta?
Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırmasıyla oluşan ve döküntü, ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlarla en az 36 ila 48 saat sonra kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Lyme hastalığı olan hastalarda erken teşhis tedavinin başarısını artırır.
Behçet hastalığı en sık hangi organı tutar?
Özellikle Orta Doğu ve Doğu Asya ülkelerinde görülen Behçet hastalığı ciltte ağrılı yaralara neden olmasıyla bilinir. Ancak sadece cildi değil; gözleri, eklemleri, bağırsakları ve birçok organı da etkileyebilir.
Behçet hastalığı iyileşir mi?
Ağız ve genital bölgedeki deri bulguları ve tipik ülserler hastalığı gösterir. Biyomikroskopik göz muayenesinde hipopyon görülür. Behçet hastalığının tam bir tedavisi yoktur. Steroidler ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar doktorlar tarafından uygulanır.
Wilson hastaları ne kadar yaşar?
Tedavi sonucunda Wilson Hastalığı olan kişiler normal yaşam kalitesine sahip olabilirler.
Wilson hastalığı olan kişi neleri yememeli?
Wilson hastalığı olan kişilerin yememesi gereken besinler: sakatat (karaciğer, böbrek, dalak, yürek), domuz eti, siyah tavuk ve hindi eti, kaz, ördek eti, midye, istiridye, deniz tarağı, yengeç, karides, ıstakoz, fındık, fıstık, ceviz, badem, mercimek, nohut, fasulye, patates, mantar, kuru meyveler, tam tahıllar, …
Wilson tanısı nasıl konur?
Karaciğer testleri Wilson hastalığının teşhisinde çok önemlidir. Basit bir kan testi karaciğer enzimlerindeki (transaminazlar), kan bakır düzeylerindeki, kan seruloplazmin düzeylerindeki ve idrar ve serum bakır düzeylerindeki anormallikleri kontrol eder.
Salak hastalığı nedir?
Türkçede İDİOT (İnternet Kaynaklı Bilginin Tedaviyi Engelleme Sendromu) olarak da bilinen siberkondri, günümüzde dünya genelinde doktorların karşı karşıya kaldığı en büyük zorluklardan biridir.
Rose hastalığı nedir?
Rozasea olarak da bilinen gül hastalığı, özellikle yüz, burun, yanaklar ve alında küçük kırmızı döküntüler, iltihaplı şişlikler ve genişlemiş kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Blooming hastalığı nedir?
Bloom sendromu sonucunda kılcal damarlarda tıkanıklıklar meydana gelir. Bu tıkanıklıklar sonucunda ciltte döküntüler meydana gelir. Kılcal damarlar kalıcı olarak genişlediğinde kırmızı lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler vücudun burun köprüsü bölgesinde kelebek şeklinde yayılır.
Kene hastalığı nedir?
Kırım-Kongo kanamalı ateşi, keneler tarafından bulaşan ve ateş ve kanama ile karakterize ölümcül bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalığın etkeni, hastalıkla aynı adı taşıyan bir virüstür. Kırım-Kongo virüsü, dünyadaki en tehlikeli kene kaynaklı virüstür.
Spiroket hastalığı nedir?
Sifiliz Nedir (Sifiliz Nedir)? Sifiliz, Treponema Pallidum adlı bir spiroket bakterisinin neden olduğu sistemik bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalık ilerledikçe, birçok başka hastalığa benzeyebilecek birçok belirti ve semptom ortaya çıkar.
Migrans nedir tıpta?
Eritema migrans, öküz gözü eritemi olarak da adlandırılır; Ortası açık ve kenarları kırmızı, iç içe geçmiş halkalar şeklinde görülen bir kızarıklık türüdür. Bu tablo kene ısırığından 3 gün ile 1 ay sonra görülür ve ardından tanı konur. Ancak her vakada görülmez.
Behçet ağrısı nasıl olur?
Cilt çizilirse veya delinirse, kırmızı bir şişlik veya yara oluşabilir. Eklem ağrısı yaygındır. Ayak bilekleri, dizler, dirsekler ve kalçalar eklem ağrısından en çok etkilenen bölgelerdir. Eklem iltihabı şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olur ancak genellikle kalıcı hasara neden olmaz.
Behçet hastalığı kaç yaşında başlar?
Genellikle 20-30 yaşları arasında başlar. Türk Behçet hastalarında başlangıç yaşı ortalaması 23,3 yıl iken, İranlılarda 26,2 yıl, Japonya’da 35,7 yıldır. Türkiye ve İran’da erkeklerde 1,5 kat daha sık görülürken, Japonya ve Kore’de kadınlarda sıklığın daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Behçet hastaları nelerden uzak durmalı?
Behçet hastaları nelerden kaçınmalıdır? Behçet hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları çok önemlidir. Şiddetli stres, diğer hastalıklar, aşırı yorgunluk ve sağlıksız beslenme gibi bağışıklığı zayıflatan faktörlerden kaçınılmalıdır.
Behçet hastaları ne yememeli?
Behçet hastalığında yenmemesi gerekenler şunlardır: Her türlü aşırı tatlı yiyecek ve içecekler, fast food, hamur işleri, kızarmış yiyecekler, pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, yapay olarak beslenmiş hayvansal gıdalar, süt tozu, krema, kaymak.