Kumaş testi nasıl yapılır?
DIN EN ISO 13934-1’e göre kumaşlarda çekme testi DIN EN ISO 13934-1’e göre, 50 mm genişliğindeki şerit numuneler hem normal sıcaklıkta hem de ıslak halde çözgü yönünde birer kez ve atkı yönünde birer kez teste tabi tutulur.
Çekmezlik testi nedir?
Kesim veya dikim sonrası oluşabilecek kumaş çekmesini önlemek için önlemler alınmalıdır. Çekmesi az olan kumaşlar derhal terbiye işlemlerinin yapıldığı tesise gönderilerek çekmesinin sağlanması istenecektir.
Kumaş kontrolü nasıl yapılır?
Operatör, dakikada 8 ila 20 metre hızla hareket eden ışıklı bir panel üzerinde kumaşın kalite kontrolünü yapar; bir hata tespit ettiğinde kumaşı hareket ettiren motoru durdurur, hatanın yerini kumaşa işaretler ve motoru tekrar çalıştırır.
Kumaş analizi nasıl yapılır?
Analiz edilecek kumaştan kumaş kesme aleti kullanılarak bir numune alınır. Numune hassas bir terazide tartılır. Elde edilen ağırlık 10 cm2 kumaş numunesinin ağırlığı olduğundan, bu değer m2 ağırlığını belirlemek için 1 m2 kumaşla ilişkilendirilir.
Kumaşın kaliteli olduğunu nasıl anlarız?
Kaliteli bir kumaşın dokusu, örgü deseni ve iplik yapısı açıkça görülebilir. Sıkıca dokunmuş ve pürüzsüz bir görünüm veren kumaş kalitelidir. Örgü yanlışsa veya iplik yanlış seçilirse, kumaşın görünümü bozulur. Kumaş ağırlığı da dikkate alınmalıdır.
Abrasyon testi nedir?
Ablasyon testi nedir ve neden yapılır? Aşınma testi, tekstil ürünleri için aşınma testi olarak da bilinir. Özellikle halat, iplik, elyaf ve kumaş yapıları kullanılarak sürtünme ve dayanıklılık özellikleri ölçülür.
Çekme testini neden yaparız?
Çekme testinin amacı, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik davranışlarını belirlemektir. Bunun için, boyutları standartlara uygun dairesel veya dikdörtgen kesitli bir test numunesi gereklidir; çekme cihazına bağlanarak eksenel ve değişken kuvvetler uygulanır.
Kumaş hesaplaması nasıl yapılır?
Örneğin 180 cm genişliğinde ve 240 gram/m2 ağırlığında bir kumaşımız olduğunu varsayarsak; 1000/180/240/0,01=2,3148 metre/kilogram.
Tekstilde sanfor nedir?
Kumaş sanforizasyonu nedir? Sanforizasyon işlemi, %100 selüloz ve selülozik elyaflardan yapılmış kumaşlara uygulanan son işlemdir. Sanforizasyon işleminin amacı, kumaşın genişlik-uzunluk oranını sabitlemek, ona bir tutamak vermek ve kırışıklıkları gidererek ütülenebilir hale getirmektir.
Hangi kumaş çekmez?
Doğal kaynaklı olmayan suni kumaşlar çekmez. Teknik olarak viskon insan yapımıdır, ancak kaynak odun lifleridir. Bazı doğal lifler çeker, pamuk, yün, suni ipek ve daha fazlası. Polyester, naylon, akrilik, vb. Pertolyumdan yapılan suni lifler çekmez, ancak nefes alabilir değildir. 21.09.2018 Doğal kaynaklı olmayan suni lifler çekmez. Teknik olarak viskon insan yapımıdır, ancak kaynak odun lifleridir. Bazı doğal lifler çeker, pamuk, yün, suni ipek ve daha fazlası. Polyester, naylon, akrilik, vb. Pertolyumdan yapılan suni lifler çekmez, ancak nefes alabilir değildir.
Kumaşın çekmemesi için ne yapılmalı?
Satın aldığınız pamuklu giysiler, çekmesini önlemek için önce bir gece soğuk suda bekletilmeli, ardından yıkanmalı ve durulanmalıdır. Pamuklu giysilerinizi çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, mümkünse 30 derecede yıkamalısınız.
Tekstil kalite kontrolü ne yapar?
Tekstil sektöründe kalite kontrolü en önemli üretim adımlarından biridir. Kalite kontrolünün amacı ürün kalitesini aynı seviyede tutmaktır. Kumaş ve dikiş gibi kusurları ortadan kaldırmak için alınan tüm önlemlerin toplamına kalite kontrolü denir.
Kumaş testleri nelerdir?
Bu amaçla kumaş kalitesini kontrol etmek amacıyla kumaş kesilmeden önce yapılan çeşitli kumaş testleri şu şekilde sıralanabilir: Kumaş mukavemeti, aşınma direnci, sertlik testi, çekme testi, boncuklanma testi ve renk haslığı testi.
4 puan kumaş kontrol sistemi nedir?
Kumaş kalite kontrolü için 4 puanlı sistem nedir? Kumaş kusurlarını değerlendirmek için kullanılan “4 puanlı sistem”, kumaşların kalite kontrolü için uluslararası olarak kabul görmüş bir yöntemdir. Kusurlar, çözgü ve atkı yönündeki boyutlarına göre işaretlenir. 7,5 cm’ye kadar olan kusurlar için 1 puan verilir ve beyazla işaretlenir.
Kumaş dönme testi nasıl yapılır?
Bir ipliğin bükülme eğilimini belirlemek için, her iki ucundan belirli uzunlukta iplik tutulur. Bu iki uç birbirine yakınlaştırıldığında, altta oluşan iplik halkasının kendi üzerinde katlanması kontrol edilir.
Kumaş hesaplaması nasıl yapılır?
Örneğin 180 cm genişliğinde ve 240 gram/m2 ağırlığında bir kumaşımız olduğunu varsayarsak; 1000/180/240/0,01=2,3148 metre/kilogram.
Tekstil testleri nelerdir?
Tekstil analiziFiziksel testler.Orijinallik testleri.Yanıcılılık testleri.Kimyasal / ekolojik testler.Mikrobiyolojik testler.Özel testler.REACH testleri ve sertifikasyonu.Çekme kopma testi.Diğer öğeler…
Yıkama haslığı testi nasıl yapılır?
Yıkama haslığı testi iki yöntem kullanılarak yapılır. Her iki yöntemde de numuneye çok lifli (eşlik eden bez) takılır. Yıkamaya dayanıklı hale getirilmek üzere işlenir ve standartlara uygun şekilde kurutulur. Daha sonra ışık kabininde gri değeri değerlendirilir.
Üfleme testi nasıl yapılır?
Solunum fonksiyon testi sırasında, burnunuz kapalıyken spirometre adı verilen bir cihaza üflemeniz istenecektir. Burnunuzdan nefes almanızı önlemek için burnunuza bir klips takılacaktır. Testi yaparken, testi yapan kişinin nefes alıp verme isteklerini takip etmelisiniz.